Fugningen er den sidste detalje som gør ovnen fuldendt.Der kan afhængig af porcelænsovnens alder og kvalitet være småskavanker på kaklernes kanter.
En ovn,der er mellem 100 og 150 år gammel,har måske været opsat og nedtaget 3 - 4 gange.Man siger i Sverige,at hvis en ovn fyres rigtigt og med omtanke,vil den kunne stå i 20 - 25 år inden,den er opbrændt indeni og skal opmures påny med nyt murværk.
Det giver selvsagt lidt afskalninger hist og her.Men det ses stort set ikke,når kakkelovnen er fuget og færdig.Lidt "patina" skal en gammel kakkelovn også have,ellers kunne man jo lige så godt købe en af de nye præfabrikerede "Kronspisen", "Finnspisen" eller en af de andre,som stort set er en færdig kerne,som er beklædt med baderumsfliser.
Der findes også nye porcelænsovne med rigtige kakler,som er et udmærket produkt og ligner grangiveligt en gammel kakkelovn fra før år 1900. Der kan også forekomme nuanceforskelle i kaklernes farver,da ovnbyggerne under nedtagning kan have ødelagt en kakkel.Kaklerne kan jo også have taget skade med årene,så man har været nødt til at udskifte en kakkel,som ikke stod til at redde.
Per ser selvfølgelig på kakkelovnen inden opsætningen,og er der en kakkel,som har en lille farveforskel,bliver den placeret ind mod væggen,så fronten bliver så ensartet som muligt.
Der kan forekomme skævheder i kaklerne,så kakkelovnen ikke er 100 % lige efter opsætning,men da alle kakler er håndlavet og meget gamle,må man ikke forvente en fuldstændig snorlige og perfekt ovn.
Ovne efter 1900 er som regel i bedre kvalitet end ovne før 1900.Vil man have en fuldstændig fejlfri ovn,som Per iøvrigt kan lede efter et stykke tid,stiger prisen selvfølgelig proportionalt med kvaliteten,hvilket kan betyde en merpris på 30 - 40 %.
Man kan faktisk godt selv reparere fugerne.Det gør man ca. hvert andet år efter fyringssæsonen og ovnen står igen som ny.I og med man fyrer,og ovnen opvarmes og afkøles,vil fugen med tiden falde ud hist og her.
Start med at skrabe løs fuge ud med et barberblad eller en Stanley kniv med smalle blade. Man køber 1 kg ALFIX flisefuge i byggemarkedet og blander 200 gr. til en lind grød. Fugen påføres med lille gummispatel eller med fingrene og fugemassen trykkes ind mellem kaklerne.Lad den tørre lidt og vask porcelænsovnen med en halvt opvredet svamp. Lad det tørre lidt op og vask en sidste gang.Poler til sidst ovnen med nogle sammenkrøllede avisblade.Ovnen bliver herefter så blank,at man kan spejle sig.
Begynd ikke at eksperimentere med den gamle opskrift - kridt og æggehvide. Fugen bliver som oftest gullig og holder ikke længe.