Reimann's Krona - porcelænsovnens Roll's Royce

REIMANN'S KRONA er beviset på,at stædighed,tysk akkuratesse og en kærlighed til porcelænskakkelovne ud over det almindelige belønnes.

Jeg besøgte d. 9.februar 2013 Bernd Reimann i hans nyindrettede udstilling i Nordtyskland og måtte bare gå rundt og nyde synet af ca. 35 nyopsatte ovne,både nye og gamle,og alle tænkelige designs var repræsenteret.
Bernd har arbejdet på- og forfinet ovnmodellerne i døgndrift gennem 3 år.Det er blevet til ca. 30 kopier af den traditionelle svenske kakkelovn med 4-kanal -     systemet,som er over 230 år gammelt.
Man kan stort set selv bestemme,hvordan ovnen for livet skal se ud.På den lille ovnfabrik nær Koblenz,sidder Eva Toibero og dekorerer ovnenes kakler efter dit ønske,og hun gør det med stor glæde.Hun var faktisk blevet fyret p.g.a. manglende ordretilgang,da Bernd satte gang i fabrikkens ovnproduktion igen.Han havde set nogle af hendes kunstværker og betingede sig,at hun blev genansat.
Det er en meget bekostelig affære,at udvikle en ovnmodel.Formene til een ovnmodel beløber sig til langt over 100.000 dkr.
Bernd har undervejs begået mange genistreger.
Der er blevet udviklet flere præfabrikerede brændkamre med 4-kanalsystem helt til ovnens røgafgang.Brændkammeret er stort set fritstående inde bag kaklerne med luft til disse,så man aldrig risikerer sætningsskader på ovnen.Der findes også et brændkammer,som får tilført luft til forbrændingen gennem soklen og ud i det fri,så man kan montere ovnen i f.eks. et nyt hus med Genvex varmeanlæg.
Ovnene kan også monteres med elstave i,hvis man f.eks. bor i en lejlighed,hvor der ikke er mulighed for etablering af skorsten.
Jeg må også nævne,at det er lykkedes at fremelske den karakteristiske krakelerede Rörstrand glasur.Utroligt.Jeg har solgt adskillige Rörstrand modeller i mine over 20 år med porcelænsovne,og de var alle krakelerede.Dette fænomen har Bernd sammen med fabrikken genskabt.
Ovnene fabrikeres i farverne : brillanthvid,lys elfenben,smaragdgrøn,kongeblå og den krakelerede lyse elfenben.
Ovnenes forbrændingssystem er også fremtidssikret i forhold til nye love omkring fyring i brændeovne med respekt for miljøet.
 
REIMANN's KRONA ovnene er dyrere end de fleste antikke svenske porcelænskakkelovne,men differencen jævner sig med årene.Man regner med,at en antik ovn står gennemsnitligt 25 år,inden den må nedtages ,have ny indmad og opbygges igen.Det koster i 2022 ca. 32.000 dkr.En KRONA står væsentlig længere,da brændkammeret og kanalerne lever deres eget liv og ikke er sammenbygget med skallen,som ikke hele tiden er påvirket af skiftevis opvarmning og nedkøling.
Ovnene kan også bygges,som man har gjort i over 200 år.
Den nye danske webside www.krona-porcelænskakkelovne.dk gik i luften november 2015.